dimarts, 22 de maig del 2012

Manifestació 22 M

Èxit rotund aquest matí a la manifestació de tota la Comunitat Educativa, des d'Escoles Bressol fins a Universitat. Milers de pares, mares, estudiants i profes han omplert el centre de Barcelona (25.000 manifestants, segons guàrdia urbana, 150.000 segons organitzadors).
S'han vist molts cartells i pancartes reivindicatius:


També amics que ens trobem sempre a les manis:


I molta, moltíssima gent groga:

Universitaris cap a la mani

A les 11,00h. del matí, fa uns 20 minuts, un grup d'universitaris marxen cap a la Plaça Universitat



dijous, 17 de maig del 2012

Reunió de coordinació interzones

GUADALUPE BLANCO
El Prat de Llobregat

El dia 16 de maig entre quaranta i cinquanta docents ens hem trobat a l’escola Galileo Galilei del Prat  en la primera assemblea de coordinació interzones.

Podem dir que ha tingut èxit en el plantejament, l’organització i també en el poder de convocatòria (hi havia representació de 17 municipis, de 12 zones diferents). S’ha obert un camí que promet ser llarg, però alhora profitós i necessari, per poder avançar en la millora de la coordinació de les estructures de base regulars que com a treballadores i treballadors de l’ensenyament tenim.

dilluns, 14 de maig del 2012

22 M Vaga a l'ensenyament públic


CONTRA LES RETALLADES DE WERT I RIGAU
DIA 22 DE MAIG VAGA A L'ENSENYAMENT PÚBLIC CATALÀ
De nou, més retallades
La consellera Rigau ja ha anunciat que aplicarà les mesures plantejades pel Ministre Wert. Aquestes noves retallades comporten l'atac més dur a l'ensenyament públic en molts anys, ja que implicaran una depreciació important de les condicions en què es desenvolupa l'aprenentatge de l'alumnat i de les condicions de treball del professorat en general  i, si més no, més precarietat i atur per al professorat interí i substitut, tot plegat esdevé un atac sense precedents a la qualitat educativa.
Rigau, malgrat el seu discurs contrari pel caràcter intervencionista de les mesures, realitza un brindis al sol anunciant que les recorrerà al Tribunal Constitucional, però alhora, es dedica a justificar-les  i té molta presa per començar-les a aplicar.
La consellera Rigau substituirà algunes de les retallades educatives que ja havia aprovat el Govern de la Generalitat per les noves de Wert que tenen un abast molt més extens i  aconseguiran un estalvi més gran i, per tant, contribuiran en una mesura molt més gran a pagar els beneficis del deute públic dels nostres banquers.
Així, Rigau aplaça un curs l'aplicació de la reducció de les hores lectives de la tasca coordinadora i tutora de pràctiques d'FP, la reducció de les dues hores dels desdoblaments d'ESO  i de la reducció de plantilles a les ZER i les substitueix per les retallades de Wert, per tant, el nou quadre de retallades a afegir a les que ja veníem patint des del 2010 quedaria així:
  • Increment de la jornada lectiva del professorat com a mínim a 25 hores a primària i 20 a secundària
  • Increment de les ràtios amb caràcter general, segons la següent distribució:
    • P3 i 1r de primària fins a 27 alumnes; 1er d'ESO  fins a 35 alumnes; al batxillerat fins a 40 alumnes; a l'FP 35 alumnes. Aquestes ràtios poden venir modulades per dos factors: el principi d'inclusió escolar i les característiques socioeconòmiques del centre.
  • No es nomenarà personal extern al centre per cobrir les substitucions fins transcorreguts deu dies lectius des de l'inici de la baixa. Aquesta mesura pretenen aplicar-la ja aquest mateix curs.
  • A més es mantenen les 28 hores de permanència al centre en secundària i les retallades al primer estadi així com els nous crèdits per accedir a cada estadi.
Sembla que ambdós governs pensen en continuar retallant i que no tenen intenció d'aturar-se, ara ja es parla de la possibilitat de retallar-nos l'antiguitat. I no s'aturaran. Les retallades a l'ensenyament públic continuaran si nosaltres el professorat i la comunitat educativa no ens mobilitzem per frenar-les.
I ens hem de mobilitzar de forma continuada i sostinguda. Hem vingut realitzant concentracions, manifestacions, tancaments i inclús una vaga general, però sembla que aquest clam de la comunitat educativa de l'ensenyament públic encara no ha estat suficient per frenar aquestes polítiques antieducatives. Per això, hem de continuar, hem d'aconseguir conscienciar i sumar més companys i companyes a la mobilització.
Ara  toca fer un altre pas endavant i conjuntament amb el professorat de la resta de l'ensenyament d'altres sectors i etapes educatives dir prou i participar activament en la vaga i les manifestacions del dia 22 de maig.
El dia 22 de maig no només és la continuïtat d'un procés de mobilitzacions de dos anys contra les retallades, sinó que ha d'obrir un procés de confrontació directe amb els dos governs que continuï fins a frenar les retallades i posar les bases per recuperar el que, per dir-ho gràficament, ens estan robant com a ensenyament públic i com a professorat.
Els sindicats sotasignants fem una crida al professorat a participar activament en les assemblees de centre i zona que es convocaran aquests dies, a debatre i prendre decisions com a col·lectiu i a participar activament i massivament a:
  • Dia 10 de maig: jornada de lluita amb xerrades als centres, localitats, concentracions en centres, zones, tancaments... assemblees de zona.
  • Dia 12 de maig:  MANIFESTACIÓ social contra les retallades: bloc educatiu.
  • Dia 22 de maig: VAGA i manifestacions
En altres mobilitzacions que anirem proposant o que surtin de les assemblees fins a final de curs
ATUREM LES RETALLADES
DEFENSEM ELS NOSTRES LLOCS DE TREBALL
DEFENSEM L'ENSENYAMENT PÚBLIC I LA SEVA QUALITAT
DIA 12 DE MAIG MANIFESTACIONS SOCIALS
DIA 22 VAGA A TOTS ELS ENSENYAMENTS I MANIFESTACIONS
USTEC·STEs,       CCOO,       ASPEPC·SPS,        FETE-UGT,        CGT

dissabte, 12 de maig del 2012

Pedagogia de barri a l'acampada Sant Boi

Vetllada de divendres 11 de maig a l'acampada Sant Boi. Des del passat 1 de maig, l'acampada, davant l'Institut Rafael Casanovaescenifica la denúncia contra la política de retallades que porten a terme les administracions públiques.


Però no es tracta només d'això ... Martí, un dels principals docents impulsors de la iniciativa, ens explica que aquesta acció ajuda a la revitalització social del barri. Amb paraules pròpies, es tracta de fer pedagogia de barri, treure les lliçons des dels espais estrictament acadèmics estenent l'àmbit de l'aula fins al carrer, integrant el barri dins d'aquest nou espai d'aula-carrer,  on gent de diferents edats, diferents oficis, docents, alumnat, músics, veïns i, en fi, ciutadans en el sentit més merescut de la paraula, intercanvien coneixement i experiència en forma de lliçons d'anada i tornada. És encoratjador, diu la Raquel, altra de les professores de l'acampada, veure com l'alumnat adopta un rol de marcada responsabilitat ciutadana, molt diferent del que adopten normalment durant l'horari lectiu.



Aquest nou espai obert, públic ajuda al mestissatge cultural dins l'ambient reivindicatiu de pancartes i cartells. Durant aquesta revetlla acollidora hi conviuen diferents activitats. A la convencional foto de família li segueix la lliçó d'economia alternativa "Entendre la crisi" a càrrec de Mireia Claverol, membre del Seminari d'economia crítica Taifa. Una botifarrada al més propi estil autòcton, acompanyada del tradicional porró de vi, i un cous-cous acabat d'importar conformen un sopar exquisidament divers. I tot allò amenitzat per una música de marcat caràcter popular a càrrec de l'Agrupació Musical Sant Josep Obrer de Sant Boi, la banda de música que hom esperaria trobar en aquelles inoblidables nits de revetlla i que aprofita l'espai per fer el seu assaig setmanal.




Èxit de la vaga de les bressol de Barcelona!


    Èxit de la vaga de les bressol de Barcelona
    Pedro Mercade Toro
    Maig 11 12:21AM  


    Aquesta tarda he estat a la manifestació convocada per les escoles bressol a la plaça Sant Jaume que tancava tres jornades de vaga i lluita que han estat tot un èxit. El primer dia de vaga van tancar (serveis mínims) 26 llars d'infants, el tercer dia han tancat 42. A banda d'això, en altres escoles bressols la vaga ha estat seguida per més o menys treballadores del centre.


    Que no ens diguin que les vagues continuades perden força, aquest col·lectiu ha anat guanyant força a mida que han passat els dies.


    Han fet una caixa de resistència a la qual han dipositat la retribució d'una jornada laboral totes les persones que participaven activament a la vaga i aquelles que han format part de serveis mínims i/o que també han volgut col·laborar. Aquest fons estava obert a ajudar, si es feia necessari, a aquelles persones que participaven activament a la vaga i es trobaven en una situació econòmica crítica. Crec que no s'ha donat el cas, així que tothom que ha participat a la vaga recuperarà, com a mínim, allò que ha aportat, a més de viure l'experiència de formar part d'un col·lectiu on els interessos comuns han estat per sobre dels individuals. Ha estat una lliçó de solidaritat.


    Acabant la concentració, cantant i ballant per la plaça, encara estaven plenes d'energia, sembla que en lloc de desgastar-se s'han recarregat de forces!


    Com, ja s'ha dit, són un model a seguir!


    Aviam quan ens toca a nosaltres.

divendres, 11 de maig del 2012

Reunió coordinació de zones


Companys i companyes,


Després de dos anys de fortes retallades per part de les diferents administracions públiques, tant catalana com espanyola, constatem que la resposta per part del col.lectiu de treballadors públics de l´educació està sent dispersa i descoordinada. 



Som conscients de la dificultat d´articular respostes col.lectives per part dels diferents actors que conformen l´entramat del sector educatiu. Malgrat això, s´han anat consolidant diferents espais de treball com l´Assemblea groga o d´altres més recents com la Xarxa de docents contra les retallades. També cal tenir en compte l´esforç d´intentar unificar criteris mitjançant assemblees generals obertes a la participació individual del professorat. 



Entenem que per avançar en la millora de l´organització i respectant les dinàmiques ja existents dels diferents espais consolidats cal fer un pas endavant en l´intent d´estructurar un espai de coordinació entre les diferents assemblees de zones que funcionen a diferents municipis del territori català. 



Aquest espai hauria de servir com a instrument de coordinació de les estructures de base regulars que com a treballadors i treballadores tenim i sumar massa crítica al procés, tot coordinant les accions i reflexions que es porten a terme regularment. Per això us convidem el proper dimecres 16 Maig a les 18 hores a l'Escola Galileo Galilei del Prat de Llobregat amb la següent proposta d’ordre del dia :



1.Presentació zones i feina realitzada.

2.Objectius i funcionament espai de coordinació zones.
3.Propostes



Esperem que pogueu assistir a la reunió per tal de començar a teixir més i millor organització entre tots i totes.



Assemblea de zona del Prat de Llobregat
[Com arribar]

dimecres, 9 de maig del 2012

Proper dissabte 12 de maig - Manifestació

El Moviment Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), en el marc de la convocatòria social del 15M convoca
Manifestació del proper dissabte 12 de maig 
Clica aquí per veure el programa complet


recorregut manifestació

Festa Escoles Bressol - 6 de maig a la Ciutadella

AMPES de les diferents Escoles Bressol Municipals, juntament amb el Col·lectiu de Mestres de les Escoles Bressol i Serveis Complementaris de l’Ajuntament de Barcelona, han organitzat una jornada lúdico-reivindicativa per defensar el caràcter públic i de qualitat de l’escola bressol.
La festa, que va tenir lloc diumenge passat, forma part d'un seguit d'accions que la comunitat educativa ha realitzat des del moment que l'Ajuntament de Barcelona va anunciar noves mesures i retallades, com són, entre d'altres:

INCREMENTAR LES RÀTIOS A LES AULES
REDUIR EL PERSONAL DE SUPORT
PRIVATITZAR-NE LA GESTIÓ

Des de El Prat es mou donem suport a qualsevol iniciativa que, com aquesta, lluiti per per posar fre a les retallades als Serveis Públics.

[Galeria de fotografies]

dissabte, 5 de maig del 2012

Acampada educativa per la justícia social


Ahir a la nit vam passar una estona per veure i recolzar els companys de l’acampada de St. Boi. Hem menjat xoriços, hem vist diables i sobretot profes de primària i secundària, alumnes i gent del barri tots plegats reivindicant només allò que és nostre. Val la pena que us apropeu, hi seran fins el dia 15 de maig. Nosaltres tornarem.

dimarts, 1 de maig del 2012

1r de Maig, lluita compartida


Fragment extret de Los hijos de los días, l'últim llibre de Eduardo Galeano



Tecnología del vuelo compartido: el primer pato que levanta vuelo abre paso al segundo, que despeja el camino al tercero, y la energía del tercero alza al cuarto, que ayuda al quinto, y el impulso del quinto empuja al sexto, que presta viento al séptimo... Cuando se cansa, el pato que hace punta baja a la cola de la bandada y deja su lugar a otro, que sube al vértice de esa V que los patos dibujan en el aire. Todos se van turnando, atrás y adelante; y ninguno se cree superpato por volar adelante, ni subpato por marchar atrás.

Notes de premsa Ensenyament